Khamis, 20 Mei 2010

YM bahasa Vietnam ????

etBanyak laporan dan blog post yang saya terima dan tengok akhir-akhir ni tentang hacker dan ada beberapa laman telah di-hack oleh individu tertentu bukan untuk kepentingan dunia dan akhirat. Saya juga pernah menjadi mangsa hacker ni. Kali ini mungkin saya akan tulis sedikit tentang ilmu saya tentang hacker ni. Semoga menjadi bahan bermanfaat untuk dibaca pada hujung minggu!

Akhir-akhir ini kerapkali saya menerima YM yang berupa spam dalam bahasa Vietnam. Sungguh menjengkelkan kerana tak tahu nak balas macam mana. Saya pun tengok dan perhatikan mesej tersebut dengan berhati-hati.


 Virus Ym bahasa vietnam malaysia bahasa virus

Cuba perhatikan pautan (link) pada akhir mesej tu. Satu website yang di-host-kan pada 0catch.com. berdasarkan ilmu (cetek) yang saya ada, site 0catch.com ni terkenal sebagai FTP service provider untuk host keylog oleh hacker-hacker seluruh dunia. Saya pun pernah mencuba hack diri sendiri cara ni dan (agak) berhasil.

Deduksi saya berkaitan dengan serangan virus ini:

Hacker (Vietnam) sebarkan virus ini dalam internet. Tujuannya ialah untuk mencuri privasi pengguna komputer. Setiap kali virus ni masuk dalam komputer seseorang, data berkenaan komputer itu (saved password, bank-card number, paypal ID dan lain-lain) akan di-log-kan ke dalam server di 0catch.com tersebut.

Ketika kita melayari laman (bervirus) tersebut, kemungkinan besar kita akan men-download sesuatu tanpa disedari. Mungkin kita akan men-download keylogger (keylogger: satu perisian yang mencatat segala apa yang ditaip pada keyboard termasuk password dan user ID). Keylog tersebut mungkin muncul dalam bentuk ber-extension [*.jpg.exe]. Jika anda buka gambar tersebut, mungkin ada gambar Fasha Sanda sedang makan mamee slurp dengan Mawi atau gambar Adam Bin Hassan kena pukul dengan Sarah (lolz).

Hakikatnya, anda telah mengaktifkan virus tersebut dan segala apa yang tertaip atau segala apa yang ditaip pada keyboard akan di-log-kan oleh hacker tersebut dan hacker tersebut bebas untuk mencuri privasi anda tanpa ragu-ragu.


[Image:  virusym3.jpg]

Gambar di atas menunjukkan bukti bahawa hacker tersebut memang host-kan virus pada 0cactch.com. klik untuk besarkan.

Cara mengatasi masalah ini:

Cukup senang! Jangan klik pada link tuh. Kalau nak lagi secure, install antivirus yang provide Internet Protection kat dalam PC. Prevention (from Vietnamese virus) is better that cure. Kalau nak selamat dari keylogger, saya cadangkan pakai software KeyScrambler.






Selasa, 18 Mei 2010

Cuaca panas berjerebu dijangka awal Jun

Malaysia dijangka mengalami cuaca panas berjerebu pada awal Jun berikutan pertukaran angin monsun Barat Daya yang membawa angin, asap dan habuk dari arah Sumatera.

Menurut Pengarah Pusat Ramalan Cuaca Jabatan Meteorologi Malaysia, Saw Bun Liong, cuaca panas kering itu dijangka berlanjutan sehingga September dan berkemungkinan disertai dengan angin dan juga jerebu dengan cuaca lebih kering berbanding cuaca yang dialami Malaysia sekarang. "Berbanding sekarang, awal bulan Jun akan mengalami lebih sedikit hujan berbanding sekarang tetapi dengan suhu cuaca yang sama iaitu di antara 31 dan 32 darjah Celsius," katanya ketika dihubungi. Beliau berkata, sejak tiga bulan yang lalu, Malaysia melalui monsun peralihan di mana cuaca adalah panas dan lembab dengan suhu mencapai 32 darjah Celsius dan hujan ribut petir yang berlaku tidak menentu. Bagaimanapun, beliau berkata, bulan Mei tahun 1998 pernah mencatatkan suhu yang paling tinggi menjangkau 38.9 darjah Celsius di Chuping, Perlis. - Bernama

----------------------------------------------------------------------------------



Apakah Itu Jerebu?

Jerebu ialah satu fenomena yang disebabkan oleh kewujudan banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar dan terapung-apung di udara. Partikel-partikel ini mungkin berasal secara semula jadi ataupun kesan sampingan daripada aktiviti manusia. Apabila partikel-partikel ini wujud dalam kuantiti yang banyak dan berkelompok ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari ke bumi. Oleh yang demikian keadaan ini mengurangkan jarak pandangan mata kasar.


Keadaan jerebu yang berterusan akan mendatangkan kesan yang buruk kepada semua orang terutama golongan yang berisiko tinggi iaitu :-
1. Kanak-kanak

2. Orang tua

3. Mereka yang mengalami penyakit

• Asma

• Bronkitis
• Radang paru-paru
• Penyakit paru-paru yang kronik

• Jantung
• Alahan

4. Perokok.


5. Mereka yang sentiasa bekerja di luar pejabat atau rumah.




Kesan-kesan yang akan dialami jika terdedah kepada jerebu termasuklah:
• Terasa gatal-gatal di bahagian kerongkong dan batuk-batuk.
• Terasa sukar untuk bernafas atau sesak nafas.
• Mata terasa pedih dan berair.

• Hidung berair dan kerap bersin.

• Kulit badan terasa gatal-gatal.

• Terasa sakit dada.




IKUTI NASIHAT BERIKUT:-

• Mereka yang mengalami penyakit-penyakit seperti batuk, selesema, asma, sakit mata, sakit jantung atau penyakit paru-paru yang kronik hendaklah datang ke klinik dengan segera jika keadaan penyakit bertambah buruk.
• Mereka yang di dalam kumpulan berisiko tinggi hendaklah sentiasa mengambil ubat seperti yang dinasihatkan.
• Penutup hidung (nasal mask) hendaklah digunakan oleh warga yang menunggang motosikal ,pelajar yang menaiki bas dan pejalan kaki khususnya.
• KURANGKAN AKTIVITI LUAR BANGUNAN / PEJABAT / KOLEJ / RUMAH.
• Warga universiti dinasihatkan agar sentiasa membasuh muka dan bahagian
kulit yang terdedah kepada jerebu dengan air bersih .

• Sekiranya kenderaan anda berhawa dingin, sila gunakannya.
• Warga universiti dinasihatkan supaya sentiasa meminum air yang banyak.

Isnin, 10 Mei 2010

baca lah, semoga terbuka hatimu utk mengingatiNYA..insyaAllah




Ingatlah pengorbanan ibuuuuu....



Orang kata aku lahir dari perut mak..

Bila dahaga, yang susukan
... aku.. mak

Bila lapar, yang suapkan aku..ibu


Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. mak


Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. iBu!


Bila bangun tidur, aku cari.. mak


Bila nangis, orang pertama yang datang ..mak


Bila nak bermanja... aku dekati mak


Bila nak bergesel... aku duduk sebelah mak


Bila sedih, yang boleh memujukku hanya mak


Bila nakal, yang memarahi aku... mak


Bila merajuk... yang memujukku cuma..mak


Bila melakukan kesalahan... yang paling cepat marah..mak


Bila takut... yang tenangkan aku.. mak


Bila nak peluk... yang aku suka peluk..mak




Aku selalu teringatkan ..mak
Bila sedih, aku mesti talipon... Mak
Bila seronok... orang pertama aku nak beritahu... mak
Bila bengang.. aku suka luah pada ..Mak
Bila takut, aku selalu panggil.. "makkkkkkkkkkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah ..Mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga Mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu..Mak
Bila ada masalah, yang paling risau.. Mak



Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni... Mak

Yang selalu masak makanan kegemaranku. . Mak

Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku, Mak

Yang selalu berleter kat aku.. . Mak


Yang selalu puji aku.. Mak


Yang selalu nasihat aku.. .Mak




Bila nak kahwin..
Orang pertama aku tunjuk dan rujuk... Mak
Aku ada pasangan hidup sendiri
Bila seronok... aku cari pasanganku
Bila sedih... aku cari Mak
Bila berjaya... aku ceritakan pada pasanganku
Bila gagal... aku ceritakan pada Mak
Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat Mak
Bila nak bercuti... aku bawa pasanganku
Bila sibuk... aku terlupa pada Mak
Bila sambut valentine... Aku hadiahi bunga pada pasanganku
Bila sambut hari ibu... aku cuma dapat ucapkan Selamat Hari Ibu

Selalu... aku ingat pasanganku

Selalu... Mak ingat kat aku


Bila-bila... aku akan talipon pasanganku


Entah bila.. aku nak talipon Mak


Selalu... aku belikan hadiah untuk pasanganku


Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk Mak







Renungkan:


(Dibawah adalah Nukilan Syeikh Hassan Al Banjari)


Perjuangan mu bagai lilin yang membakar

Bersinar menerangi kegelapan

Rela Berkorban meredah onak berduri

Jasa Bakti mu sejernih air di qhali

Sinar cahaya murni mu menerangi keluhuran insan

Kau lah insan yang bernama Ibu




Ya Allah Engkau pelihara lah kedua ibubapa ku.sepertimana mereka membela ku dari kecil.

Jauh di sudut uslub kalbu ni sayu & pilu mengenangkan pergorbanan mu ibutapi aku manusia yg selalu lalaiselalu lupa kan ibu ku.Maaf kan diri ku wahai ibuku..

Selasa, 4 Mei 2010

perbezaan Orang Selalu Menggunakan Internet dan Tidak Selalu Menggunakan Internet



Dengan adanya internet , manusia dapat melakukan apa-apa perkara saja termasuklah banking, sosial , penyampaian maklumat, dan belbagai-bagai lagi. Boleh dikatakan internet adalah salah satu keperluan penting yang perlu ada pada zaman kita hari ini.

Namun, bukan semua orang terdedah dengan betapa penting nya internet ini. malahan ada juga sesetengah orang yang tidak tahu bagaimana hendak melayari laman web . Dalam post kali ini terdapat dua bahagian . satu bahagian ialah satu golongan yang selalu menggunakan internet dan satu bahagian lagi ialah golongan yang jarang menggunakan perkhidmatan internet.

Perbezaan dua golongan ini ialah :


jika ada cadangan lain boleh kemukakan diruangan komen ye.:)

BROWSER

-Orang selalu berinternet menggunakan firefox (mungkin terbaru chrome)
Kebiasaannya golongan ini tahu kelebihan yang ada pada firefox. Dan kebanyakan laman web yang ada adalah sesuai untuk dipapar menggunakan firefox. bagi yang sedikit advance, mereka akan tahu add ons apakah yang sesuai untuk kegunaan mereka.

MANAKALA !

-Orang jarang berinternet menggunakan Internet Explorer.
Kenapa internet explorer.? Kerana ianya didatangkan secara automatik apabila anda install windows bukan.?. Jadi apabila seseorang itu jarang menggunakan internet, perkara pertama yang terlintas untuk berinternet adalah menggunakan internet explorer yang sudah tersedia.


SEARCH

Orang selalu berinternet 'search' menggunakan google.
Apabila menggunakan internet, sememangnya tidak dapat lari dari mencari sesuatu. Bagi yang selalu menggunakan internet, mereka tahu kelebihan yang dibawa oleh google. Selain itu, google lebih ringan berbanding engin pencarian lain. Bagi yang sedikit advance, mereka akan tahu menggunaan beberapa trick pada kotak carian.

MANAKALA !

Orang jarang berinternet 'search' menggunakan yahoo.
Keadaanya hampir sama bagi seseorang yang menggunakan internet explorer, boleh dikatakan inilah yang 'ditanam' dalam minda apabila mula-mula menggunakan internet.
Biasanya perkara ini akan berubah perlahan-lahan apabila mengetahui google lebih baik.:)


BOOKMARK

Orang selalu berinternet ada bookmark sesebuah laman web.
Bagi yang selalu berinternet,bookmark merupakan antara perkara paling senang 'save' laman web yang mereka suka dan tertarik. Dengan adanya boomark mereka tidak perlu lagi bersusah payah untuk taip url pada kotak address.:). Ada kalanya bookmark juga digunakan untuk 'save' sementara.:)

MANAKALA !

Orang jarang berinternet..Apa itu bookmark.?
Bagi mereka yang jarang berinternet, mungkin bookmark adalah satu istilah untuk sesuatu yang mungkin akan menyusahkan. Mungkin mereka juga sanggup copy n paste alamat untuk web ke dalam notepad. Sedangkan bokmark adalah antara perkara paling mudah.:)


DOWNLOAD

Orang selalu berinternet download menggunakan aplikasi tertentu
Apabila sudah selalu berinternet adalah perkara yang hendak didownload. Kebiasaan aplikasi yang digunakan adalah seperti IDM atau downthemall atau Flashget dan lain². Tidak kira la video klik lagu, mp3 ataupun movie. Dengan menggunakan aplikasi ini proses untuk download dapat dipercepatkan dan dipermudahkan.
Orang jarang berinternet download dengan cara biasa.
Ada link untuk download, klik dan save. Itu adalah asas untuk mendownload. Biasanya orang yang jarang berinternet ini jarang download file-file yang besar seperti movei.



INTERNET CONNECTION
Orang selalu berinternet - Tiada internet - Tidak senang duduk.
Tidak keterlaluan kalau dikatakan orang yang selalu berinternet, bangun tido sebelum mandi buka internet dahulu, buka apa-apa yang patut. Bagi yang dipejabat, sebelum memulakan kerja juga berinternet dahulu sebelum buat kerja-kerja lain.. Kalau tidak berinternet sehari dua tidak senang duduk dibuatnya.

MANAKALA !

Orang jarang berinternet - Tiada internet.? Ok je..
Bagi yang jarang berinternet kadang tu memang tidak kisah langsung samada mempunyai kemudahan internet atau tidak. Malahan dirasakan tiada kesan untuk dirinya. Mungkin konsepnya mudah. Ada internet, guna. Tiada internet, tidak mengapa..

-----------------------------------------------------------------------------------


Internet ni terlalu la penting pada zaman sekarang , terlalu banyak benda yang terdapat di dalam internet yang boleh dipelajari, Internet juga boleh dikatakan sebagai sumber berita ke tiga selepas media elektronik dan media cetak. Apa pun internet sangat berguna jika pengguna itu pandai menggunakan perkhidmatan tersebut.


-shamil-

thanx to : -unwanted86-

Related Posts with Thumbnails
 
Copyright 1991-2010 MyBlog. Powered by Mohd Rahimi Shamil MyBlog Diubahsuai oleh Shamil Group sdn bhd. Sponsor by deluxetemplates