Jumaat, 1 Januari 2010

HAPPY NEW YEAR !! n Gerhana Bulan Separa 1st January 2010.....


Gerhana Bulan Separa 1st January 2010.....
Pada awal pagi 1Jan 2010 ini, Bulan akan mengalami proses gerhana sekali lagi. Kali ini ia merupakan gerhana bulan separa sahaja. Kemuncaknya akan berlaku pada jam 3.24 pagi waktu Malaysia.


Sebanyak 8 peratus daripada Bulan sahaja akan berada di dalam bayang-bayang umbra. Namun, ia cukup menarik untuk dicerap kerana Bulan penuh akan kelihatan sompek sedikit di awal-awal pagi tahun baru masehi.


Menarik kali ini ia berlaku ketika fenomena di panggil "Blue Moon". Untuk "Blue Moon" berlaku amat jarang, iaitu setiap lebih kurang 2.5 tahuhn. Untuk ia berlaku pada awal tahun baru masehi lagi jarang, iaitu setiap 19 tahun. Dan mengikut maklumat dari NASA, untuk 1000 tahun akan datang, kombinasi Blue Moon dan Gerhana Bulan akan berlaku hanya 11 kali sahaja, atau sekali dalam setiap 19 tahun!


Sumber : falakonlinehttp://www.angkasa.gov.my/attachment/BukuaturcaraGerhanaBulanSepara01012010.pdf
http://www.angkasa.gov.my/live_webcasting/index.html
http://www.angkasa.gov.my/attachment/info_gerhana_bulan_separa_1_1_2010_eng.pdf
==========================================================================

Happy New Year 2010. May this new year bring us a new spirit to reach all your dreams, good health and a happiness forever…


0 ulasan:

Catat Ulasan

KOmen jgn x Komen !!

Related Posts with Thumbnails
 
Copyright 1991-2010 MyBlog. Powered by Mohd Rahimi Shamil MyBlog Diubahsuai oleh Shamil Group sdn bhd. Sponsor by deluxetemplates