Rabu, 20 Januari 2010

Program Sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri Selangor 1431 H

Program Sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri Selangor 1431 H akan diadakan di Dewan Utama Universiti Industri Selangor pada :

1) Forum Perdana Ehwal Islam

Tarikh : 22/01/2010 (Jumaat)
Masa : 8.00 malam
Tempat : Dewan Utama

Ahli Panel :Professor Dr Harun Din..Ust farid Ravi(Kuis)..Ust Ismail Kamus(Penceramah bebas) Dan Dr Hasan Ali.(Exco Kerajaan Negeri)


2) Pertandingan Bahas Ala Parlimen Sekolah Menengah Negeri Selangor

Tarikh : 23/01/2010 (Sabtu)
Masa : 8.30 pagi
Tempat : Dewan Utama

3) Festival Nasyid Negeri Selangor

Tarikh : 23/01/2010 (Sabtu)
Masa : 2.30 petang
Tempat : Dewan Utama


Image
Semua warga UNISEL dijemput hadir bagi memeriahkan majlis tersebut.



From: http://www.unisel.edu.my

Sabtu, 16 Januari 2010

Kita , Facebook, Yahudi & Hukum



Facebook..
Rasanya semua orang tau apa itu Facebook kan.
Sejak akhir-akhir Facebook mendominasi sebagai Laman Sosial Terpopular di Malaysia , Di Malaysia sahaja pengguna Facebook telah mencapai lebih dari 4 juta . Tak hairan la kan Facebook menduduki tangga kedua untuk capaian internet yang paling banyak dilayati oleh penduduk dunia. Lihat saje lah rankingnya di Alexa.
Tahukah anda bahawa Facebook telah berjaya mengaut keuntungan sebanyak USD300 juta pada tahun 2008? Ini tidak menghairankan kerana ia disokong oleh 140 juta pengguna aktif di seluruh dunia dan sejumlah 8.5 juta foto dimuat turun setiap hari.


Facebook diasaskan oleh Mark Zuckerberg yang dilahirkan dalam sebuah keluarga yahudi-Amerika dan dibesarkan di Dobbs Ferry, Westchester Country,New York.


Tahukah anda bahawa Majalah Times telah mengiktiraf Zuckerberg dalam ranking ke 52 sebagai antara 'tokoh paling berpengaruh di dunia pada 2008'dan Mark Zuckerberg iaitu CEO Facebook merupakan seorang ahli yang aktif di dalam sebuat pertubuhan persaudaraan Yahudi Amerika Utara, Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPI) . klik sini untuk mengetahui apa itu AEPI


Jadi , Facebook ini mempunyai pertalian dengan Yahudi. maka muncullah pelbagai andaian dan 'hukum'. Ada yang mengatakan boleh , ada juga yang mengatakan tidak dan bermacam-macam lagi andaian yang muncul. Rasa eloklah sesiapa sahaja sama ada pengguna facebook atau pon tidak terutamanya yang beragama islam untuk mengetahui jawapan dari orang yang lebih mengetahui mengenai ini.


jawapan ini telah dipetik dari zaharuddin.net
harap anda dapat meluangkan masa untuk membaca keseluruhan jawapan daripada ustaz Zaharuddin ini

(Saya dalam ayat² dibawah merujuk kepada Ustz Zaharuddin Abdul Rahman, Pensyarah Perbankan dan Kewangan Islam UIAM )
SAYA ditanya soalan: “Ustaz, syubhahkah menyertai Facebook? Saya terbaca artikel yang menyatakan pemiliknya, Mark Zucherberg menyumbangkan dana melalui penggunaan Facebook ini dari seluruh dunia kepada bangsanya, Yahudi. Mohon penjelasan ustaz?”

Soalan ini terlalu kerap dilontar kepada saya dan begitu banyak juga ditulis oleh pelbagai individu di forum juga blog. Dalam menentukan keputusan dan hukum menyertai Facebook, menurut pendapat saya, ada beberapa isu yang perlu diperhati:

1. Bolehkah menggunakan produk ciptaan Yahudi?
Kesimpulannya, dibenarkan untuk umat Islam membeli, menjual, mengguna pakai produk ciptaan bukan Islam termasuk Yahudi selagi mana ia dalam ruang lingkup yang halal. Nabi Muhammad SAW juga diriwayatkan dalam hadis sahih berurusan dan membuat transaksi jual beli juga cagaran dengan seorang Yahudi iaitu: “Sesungguhnya Nabi SAW membeli makanan daripada seorang Yahudi dengan pembayaran secara bertangguh, dan mencagarkan baju besi baginda.” ( Riwayat al-Bukhari, no 2326, 2/841).

2. Apa maksud penyoal dengan ayat 'menyumbang kepada bangsa Yahudi'? Jual beli Muslim dengan seorang Yahudi hingga memberikan keuntungan kewangan kepada dirinya tidak bermasalah sama sekali di sisi Islam, malah Rasulullah SAW dan sahabat banyak yang berjual beli dengan Yahudi di Madinah. Cuma persoalannya adakah ia bermaksud menyumbang kepada keganasan Yahudi Zionis? Sejauh mana kebenaran dakwaan itu? Adakah sebarang bukti jelas atau hanya bersandarkan kepada latar belakang peribadi si pengasas?

3. Adakah penyaluran dana kepada individu Yahudi atau khas ditujukan kepada proses penjajahan tanah Palestin?

Begini, jika ternyata daripada sumber yang sahih, jelas lagi pasti, sesuatu transaksi jual beli kita memberikan keuntungan kepada organisasi Yahudi yang hasil pendapatannya digunakan untuk proses penjajahan haram, keganasan dan serangan ke atas umat Islam, barulah hukum HARUS berubah menjadi HARAM menurut sepakat ulama. Dalam konteks Facebook, ia masih kekal tidak jelas kerana hampir semua penulisan yang membantah Facebook tidak menyertakan bukti jelas berkaitan hal itu. Semuanya membuat andaian itu dan ini sedangkan andaian semata-mata tidak boleh mengubah hukum asal keharusan kepada haram. Ia sekadar mengajak kita untuk berhati-hati dan peka. Malah majoriti pengguna Facebook tidak melakukan sebarang transaksi kewangan dengan syarikat itu kecuali yang menyertai skim ditawarkan (ini memerlukan perbincangan berasingan).

Jika ada pula yang mengarahkan saya membuat kajian dan mencari bukti itu sebelum memberi pandangan berkenaan status hukum, boleh saya katakan, kajian sudah dibuat dan kami gagal menemui bukti untuk menyokong andaian pihak yang membuat andaian. Jika dikatakan: “Bukti bertulis tentulah dirahsiakan oleh pengurusan Facebook dan mereka memberikan sumbangan secara senyap,” maka jawapannya, Islam tidak memberatkan kita untuk membuat andaian dalam hal seumpama itu. Jika andaian sedemikian masih ingin digunakan, kelak ia mengakibatkan kesukaran berat (mashaqqah) buat seluruh umat Islam pada banyak perkara juga aktiviti lain.

Ini kerana, larangan dan andaian juga akan terpakai buat semua penjual bukan Islam iaitu yang beragama Hindu, Kristian, Buddha dan sebagainya. Penjual terbabit juga boleh diandaikan menyumbang kepada gerakan melawan Islam secara senyap, akhirnya, kita terperangkap dengan kekerasan fatwa kita sendiri hingga bermusuh dengan semua tanpa bukti jelas. Oleh itu, selagi tidak disertakan dan tidak mampu dihadirkan bukti bertulis, selagi itulah hukumnya adalah HARUS untuk berjual beli dengan penjual atau syarikat milik Yahudi. Jika berjual beli pun dibenarkan, apatah lagi sekadar membuka akaun Facebook. Cuma mungkin keharusan berurusan dengan barangan Yahudi, boleh menjadi makruh atau syubhah di ketika wujudnya peperangan dan serangan ke atas umat Islam. Ini memerlukan penelitian satu persatu.

4. Hak peribadi pengguna Facebook dijajah?
Ini mungkin ada benarnya, selepas saya menghabiskan bacaan polisi hak peribadi yang terkandung di dalam web Facebook, ia memberi gambaran bahawa gambar, maklumat dan segala yang terkandung di dalam Facebook kita boleh wujud juga di akaun Facebook orang lain yang dikongsi dan saya yakin pihak Facebook juga mempunyai simpanan data terbabit. Walaupun begitu, ia sekali lagi tidak cukup kuat untuk sampai menjadikan penggunaan Facebook sebagai haram. Apa yang perlu adalah kawalan dan had

Policy menyebutkan :

"Even after you remove information from your profile or delete your account, copies of that information may remain viewable elsewhere to the extent it has been shared with others, it was otherwise distributed pursuant to your privacy settings, or it was copied or stored by other users."

Terma ini adakalanya boleh membawa sedikit mudarat jika tidak ditangani dengan bijak oleh pengguna. Namun demikian, terma ini sahaja tidak mampu menjadi keseluruhan facebook sebagai haram.

Selain itu, juga disebutkan :

To respond to legal requests and prevent harm. We may disclose information pursuant to subpoenas, court orders, or other requests (including criminal and civil matters) if we have a good faith belief that the response is required by law. This may include respecting requests from jurisdictions outside of the United States where we have a good faith belief that the response is required by law under the local laws in that jurisdiction, apply to users from that jurisdiction, and are consistent with generally accepted international standards. We may also share information when we have a good faith belief it is necessary to prevent fraud or other illegal activity, to prevent imminent bodily harm, or to protect ourselves and you from people violating our Statement of Rights and Responsibilities. This may include sharing information with other companies, lawyers, courts or other government entities."

Berdasarkan kepada terma di atas. Sebenarnya pihak facebook mempunyai hak untuk mendedahkan informasi kita kepada mana-mana berdasarkan alasan yang disebut di atas. Tiada takrif jelas bagi yang disebut di atas, semua masih tetap terpulang kepada keputusan pihak facebook. Maka menyerahkan info dan gambar kita kepada syarikat tertentu, CIA, FBI atau apa jua badan kerajaan adalah hak facebook jua.

Walaupun begitu, ia sekali lagi tidak cukup kuat untuk sampai menjadikan pengunaan facebook sebagai haram, apa yang perlu adalah kawalan dan had limit.



KESIMPULAN
Saya tidak berhasrat untuk menyenaraikan satu persatu baik dan buruk penggunaan Facebook, cuma apa yang ingin saya nyatakan sebagai kesimpulan adalah seperti berikut:

1. Hukum membuka akaun dan menggunakan Facebook adalah HARUS selagi tidak terbukti ia menggunakan pengaruh dan keuntungannya untuk menyerang Islam atas nama Facebook sama ada melalui dana kepada Yahudi, Amerika Syarikat dan lainnya.

2. Bagi mereka yang masih tidak selesa dengan latar belakang pengasas dan syarikat Facebook, mereka dinasihatkan TIDAK MEMBUKA DAN MENYERTAI FACEBOOK. Mereka boleh terus memberi nasihat kepada pengguna Facebook supaya sentiasa berhati-hati namun tidak boleh dengan sewenangnya menuduh pengguna facebook melakukan perkara haram.

3. Bagi mereka yang ingin mengambil sikap lebih berhati-hati mereka disarankan:


a. Memanipulasi akaun Facebook untuk manfaat Islam melebihi kepentingan peribadi. Ruang yang ada wajar digunakan untuk mempromosi kefahaman Islam melalui tulisan, video, audio dan sebagainya.

b. Hadkan dan kurangkan perbincangan soal remeh temeh peribadi yang membuang masa diri dan orang lain.

c. Tidak sehingga berkongsi terlalu banyak gambar peribadi (khususnya bagi wanita) sejak zaman kanak-kanak tanpa had kerana ia bakal membawa mudarat berbanding manfaat, kerana ia akan kekal di Facebook orang yang dikongsi dan juga syarikat facebook itu sendiri.

d. Tidak memasukkan perincian peribadi yang sensitif khususnya seperti akaun bank, taraf kesihatan dan sebagainya. Cukuplah sekadar menyertakan nama, tarikh lahir dan pendidikan.

e. Tidak terbabit dengan permainan dan aplikasi yang dijangka bercanggah dengan Islam seperti kuiz ramalan nasib. Sama ada atas dasar 'main-main' atau sebagainya.

f. Tidak mempercayai tilik moden seperti rahsia tarikh kelahiran dan sepertinya yang terkandung dalam aplikasi percuma Facebook. Sama ada atas dasar 'main-main' atau sebagainya.

g. Menyedari bahawa maklumat kita di Facebook boleh menjadi pangkalan data pihak asing untuk memantau kehidupan dan maklumat peribadi kita jika tidak dikawal. Pangkalan data sebegini sebenarnya amat bernilai dan sukar ada satu organisasi di dunia ini yang mampu menyimpan maklumat manusia sebagaimana Facebook. Hatta, parti politik masing-masing pun tidak mempunyai maklumat ahlinya yang sebegitu terkini sebagaimana Facebook. Justeru, maklumat sebegini amat banyak gunanya untuk sebarang tujuan kejahatan dan ketamakan. Jika itu semua dapat dijaga dan disedari, saya kira mengguna Facebook adalah kekal dalam hukum HARUS atau DIBENARKAN, malah jika ia lebih banyak digunakan untuk kemaslahatan Islam, ia DIGALAKKAN. Jika terdapat unsur syubhah sekalipun, ia diatasi oleh manfaat yang disebarkan melalui Facebook itu.



Sumber:
Zaharuddin.net
unwanted86
http://jerungperkasa.com

Jumaat, 15 Januari 2010

Gerhana Matahari Separa 15Januari 2010




15 januari iaitu hari ni.. hari jumaat akan munculnya gerhana matahari yang pertama pada tahun 2010. kali ini gerhana matahari cincin. Menurut beberapa sumber yang aku dengar, peristiwa gerhana matahari kali ni adalah yang paling lama sepanjang millenium ni.

“Gerhana matahari kali ini tidak hanya peristiwa pertama yang akan terjadi tahun 2010 ini, tapi juga akan menjadi gerhana terlama sepanjang millenium ketiga ini. Di India sendiri gerhana ini akan berlangsung pukul 11.00 pagi hingga pukul 15.00 petang,” sumber dari Astronomi di Space Daily.


Menurutnya lagi , sepanjang tahun 2001 sehingga tahun 3000 akan datang tidak akan ada lagi gerhana matahari dalam tempoh yang begitu lama seperti hari ini 11 minit 8 saat.



Negara pertama yang dapat melihat gerhana tersebut ialah Wilayah Selatan India. Kemudian gerhana itu akan beralih ke Kerala dan Berakhir di Mizoram

Sumber Nasa pula memberitahu, pada 15 januari ni matahari memutar dimulai dengan benua Afrika terlebih dahulu , seterusnya ke Chad , Afrika , Uganda , Kenya dan Somalia

Tambah dari NASA lagi, gerhana matahari tersebut akan melewati banyak wilayah berbeza dengan tempoh yang semakin lama semakin berkurang. Gambaran tempoh tu boleh di lihat di sini



Kiraan waktu gerhana dari lokasi bandar-bandar utama di malaysia adalah seperti berikut:

Kuala Lumpur

Fasa Sentuhan Pertama (Mula Gerhana): 3:01 PM

Fasa Maksimum (41% 28.6% Matahari Tertutup):4:26 PM

Fasa Sentuhan Terakhir (Tamat Gerhana): 5:38 PM

Kota Bharu

Fasa Sentuhan Pertama (Mula Gerhana): 3:03 PM

Fasa Maksimum (47% 34.5% Matahari Tertutup):4:31 PM

Fasa Sentuhan Terakhir (Tamat Gerhana): 5:45 PM

Langkawi (Kuah)

Fasa Sentuhan Pertama (Mula Gerhana): 2:54 PM

Fasa Maksimum (52% 39.7% Matahari Tertutup):4:27 PM

Fasa Sentuhan Terakhir (Tamat Gerhana): 5:46 PM

Kuching

Fasa Sentuhan Pertama (Mula Gerhana): 3:34 PM

Fasa Maksimum (23% 12.2% Matahari Tertutup):4:34 PM

Fasa Sentuhan Terakhir (Tamat Gerhana): 5:27 PM

Miri

Fasa Sentuhan Pertama (Mula Gerhana): 3:43 PM

Fasa Maksimum (24% 12.9% Matahari Tertutup):4:41 PM

Fasa Sentuhan Terakhir (Tamat Gerhana): 5:33 PM

Kota Kinabalu

Fasa Sentuhan Pertama (Mula Gerhana): 3:47 PM

Fasa Maksimum (24% 13.5% Matahari Tertutup):4:44 PM

Fasa Sentuhan Terakhir (Tamat Gerhana): 5:35 PM



Click here to watch live webcast Partial Solar Eclipse from 3:00 p.m. until 5:40 p.m. on the 15 January 2010


Thanx to :
http://www.angkasa.gov.my
http://www.falak-online.net
http://www.spacedaily.com
http://eclipse.gsfc.nasa.gov

Ahad, 10 Januari 2010

Memorendum Bantahan Berkaitan Yuran Semester Dan Asrama

NEW UPDATE:



MEMO

BURSAR OFFICE

Date : 12th JANUARY 2010

To : All Senior Students UNISEL

From : CHIEF FINANCE OFFICER
__________________________________________________________________________________________

RE-NOTICE OF PAYMENT

THE REGISTRATION FEES - JANUARY 2010

( SESSION 2/2009/2010 )

This is to notify that all senior students must pay your fees before THE REGISTRATION DAY

The fees are as follows : -

SEMESTER FEES* RM 250.00
(For session intake : 2/2008/2009, 2/2007/2008, 2/2006/2007, 2/2005/2006, and 2/2004/2005
: RM 230.00)
(Other than above session intake)
HOSTEL FEES : RM 800.00 (Bestari Jaya Campus)*
RM 825.00 (Shah Alam Campus)
TUITION FEES : Based on total credit hours and faculty's rate.


Payment should be bank-in to Bank Islam Malaysia Berhad.

Account no. :12038010051888 (Universiti Industri Selangor)

Please submit the original copy of bank-in slip to the bursar's counter.

Payment by CASH is not accepted on the registration day

Your cooperation will be very much appreciated.

* Any excess payment that has been made will be transfer to the current tuition fees.


---------------------------------------------------------------------------------------------------




SEBELUM INI..
=============================================================================================

MEMO
BURSAR OFFICE
_____________________________________________________________________________
Date : 01stJANUARY 2010
To : All SENIOR STUDENTS UNISEL
From : CHIEF FINANCE OFFICER
_____________________________________________________________________________

NOTICE OF PAYMENT

THE REGISTRATION FEES - JANUARY 2010

( SESSION 2/2009/2010 )

This is to notify that all senior students must pay your fees before THE REGISTRATION DAY

The fees are as follows : -

SEMESTER FEES : RM 307.50
(For session intake : 2/2008/2009, 2/2007/2008, 2/2006/2007, 2/2005/2006, and 2/2004/2005)
: RM 287.50
(Other than above session intake)
HOSTEL FEES : RM 1,000.00 (Bestari Jaya Campus)
TUITION FEES : Based on total credit hours and faculty's rate.

Payment should be bank-in to Bank Islam Malaysia Berhad.
Account no. :12038010051888
(Universiti Industri Selangor)

Please submit the original copy of bank-in slip to the bursar's counter.

Payment by CASH is not accepted on the registration day

Your cooperation will be very much appreciated.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



PERBINCANGAN ISU KENAIKAN JUMLAH YURAN PENDAFTARAN
CATATAN MINIT DRPD YDP MPP
(09 JAN 10/1030PM)

Sebentar tadi beberapa MPP yang dipimpin oleh saya sendiri telah mengadakan pertemuan bersama Puan Bendahari unisel dan secara langsung MPP telah mengemukakan bantahan rasmi terhadap kenaikan yuran semester kepada mahasiswa/I unisel.

2 sebab utama MPP merasakan bantahan segera perlu dilakukan bagi menjamin kesejahteraan bersama. Saya minitkan perbincangan sebentar tadi secara ringkas bagi memberi maklumat awal kepada semua. Dibawah adalah 2 sebab utama bantahan dikemukakan:

1. KENAIKAN YURAN PENDAFTARAN SECARA TIBA-TIBA DAN TIADA NOTIS AWAL/ PEKELILING AWAL

Hasil perbincangan bersama Puan Bendahari, kenaikan ini bukanlah kenaikan yuran pendaftaran secara kekal tetapi hanya akan dikenakan kepada pendaftaran semester 2/09/10 dan pendaftaran semester 1/10/11 berikutan ketiadaan semester pendek tahun 2010. Yuran akan kembali kepada jumlah yuran pendaftaran seperti biasa bermula pendaftaran semester 2/10/11 dan seterusnya berikutan pengaktifan semula semester pendek (3/10/11).

Berikutan pemakluman kenaikan yuran pendaftaran secara tiba-tiba, Mahasiswa/I unisel dibenarkan bagi membayar jumlah asal iaitu RM230 atau RM 250 mengikut ambilan masing- masing dan baki akan ditolak daripada PTPTN ataupun mana-mana badan pinjaman/tajaan. Bagi mahasiswa/I yang tidak ditaja oleh badan pinjaman, anda dibenarkan untuk membayar sebelum anda bergraduan.

2. YURAN PENDAFTARAN DINAIKKAN TETAPI TIADA PERUBAHAN DARI SUDUT TEMPOH PEMBELAJARAN SEMESTER
(merujuk kepada alasan pihak bendahari yang mana yuran dinaikkan berikutan tempoh pembelajaran dipanjangkan)

Sebagaimana semua maklum, perubahan sementara jumlah yuran pendaftaran adalah berikutan pergantungan sementara semester pendek, oleh itu pihak universiti terpaksa menggambil langkah supaya sesi pembelajaran untuk dua semester dipanjangkan kepada lima bulan atau 18/20 minggu sesi pembelajaran berbanding sebelum ini 3 bulan setengah iaitu 14 minggu. Ini juga bertujuan supaya subjek semester pendek dapat dimasukkan kedalam semester panjang.

Tetapi MPP telah meneliti jadual pembelajaran semester hadapan yang mana tempoh pembelajaran tetap sama seperti sebelum ini dan ini telah diajukan kepada Puan Bendahari.

Keputusan bagi sebab ke2 ini belum dicapai atas pertimbangan yang mana Puan Bendahari perlu menyemak semula jadual bersama TNC HEA dan perbincangan lanjut bersama pihak pengurusan akan dilakukan dengan kadar segera.

Pertemuan dan perbincangan yang mengambil masa hampir 45 minit itu akan diteruskan dengan perbincangan pada hari yang lain selepas perbincangan diantara pihak pengurusan. MPP akan menggadakan sesi pertemuan seterusnya bersama Puan Bendahari secepat yang mungkin dan semestinya sebelum pendaftaran pelajar lama kelak.

Sekian Terima Kasih.


WAN AZRAEI BIN WAN HUSAIN
YANG DIPERTUA
MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR
SESI 20092010
UNIVERSITI INDUSTRI SELANGOR



dipetik 100% dari : http://mppunisel.blogspot.com/2010/01/isu-kenaikan-yuran-pendaftaran.html

Isnin, 4 Januari 2010

Adoi undang2 baru ni xbest lar......

JENIS-JENIS KESALAHAN YANG BOLEH DIHUKUM ATAU DIKOMPAUN MENGIKUT PERATURAN DAN TATATERTIB PELAJAR UNISEL.
  • Memakai baju atau T yang tidak berlengan dan tidak berkolar.
  • Memakai baju yang bersaiz terlalu ketat.
  • Memakai baju yang bertampung atau bertampal.
  • Memakai baju yang mempunyai tulisan, perkataan atau gambar yang tidak diluluskan.
  • Tidak memakai Jaket Unisel semasa berada di dalam majlis rasmi Unisel.
  • Memakai baju yang tidak dibutang atau dizipkan dengan sempurna.
  • Memakai seluar yang koyak dan bertampal-tampal.
  • Memakai seluar yang ketat.
  • Memakai seluar yang kaki berserabut dan berbulu.
  • Memakai seluar yang singkat iaitu di atas buku lali.
  • Memakai seluar di bawah paras pusat.
  • Memakai tali pinggang atau fesyen kepala tali pinggang yang tidak sesuai.
  • Tidak memakai kasut.
  • Memakai selipar, terompah atau capal.
  • Mempunyai fesyen rambut yang melampau dan diwarnakan
  • Menyimpan rambut yang panjang melebihi kolar
  • Memakai subang.
  • Bertindik.
  • Memakai rantai leher.
  • Memakai topi di dalam kelas, makmal, dewan peperiksaan dan pejabat pentadbiran
  • Memakai seluar pendek.
  • Memakai pakaian yang menyerupai wanita
  • Bertatoo.
  • Memakai seluar jeans
  • Memakai rambut palsu
  • Tidak memakai Kad matrik semasa berada di dalam kampus.
  • Tidak dipakai dan dipamerkan dengan cara yang betul
  • Diconteng, ditukar butiran/ gambar atau diubahsuai.
  • Memakai kad matrik pelajar lain.
  • Memakai kad matrik yang tamat tempoh (tiada pelekat sesi pengajian semasa)
  • Tidak menghadiri mana-mana program rasmi yang dianjurkan oleh pihak Universiti.
  • Membuat perhimpunan yang tidak diizinkan.
  • Bermalam di luar kampus tanpa kebenaran pihak berkuasa Universiti (bagi pelajar yang berdaftar
  • asrama).
  • Membantu atau memberi tumpangan penginapan kepada pelajar lain, tetamu luar atau penghuni bilik dari bilik lain tanpa kebenaran
  • Melakukan pertukaran bilik tanpa kebenaran.
  • Bilik berkeadaan tidak kemas dan kotor.
  • Membawa, menyimpan atau meminum minuman keras di dalam kampus.
  • Membawa, meyimpan atau mengdar bahan lucah dan tidak senonoh.
  • Mengalih atau mengubah suai perabot yang terdapat di dalam bilik.
  • Mengotorkan bilik / tempat penginapan.
  • Melakukan aktiviti intai-mengintai atau hubungan isyarat antara penghuni siswa dan siswi.
  • Menggunakan barangan masakan di rumah kediaman tanpa kebenaran pihak berkuasa Universiti.
  • Membuat bising di kawasan asrama.
  • Berada di luar asrama selepas jam 12.00 am tanpa kebenaran pihak berkuasa Universiti.
  • Memasuki kawasan asrama selepas jam 12.00 am.
  • Memasuki kawasan pentadbiran dan akademik selepas jam 7.00 mlm tanpa kebenaran pihak Universiti.
  • Memasuki kawasan larangan Universiti.
ASRAMA
  • Memasuki kawasan asrama yang berlainan jantina.
  • Menghisap rokok di kawasan kampus/ Asrama
  • Menampal sebarang notis, iklan atau mengedarkan
  • Tidak mengikut etika pemakaian
  • Menampal poster di kawasan Kampus tanpa kebenaran serta merosakkan papan kenyataan.
  • Memiliki dapur gas di Asrama/ Kolej Kediaman
  • Meletakkan kenderaan di kawasan yang dilarang atau dikhaskan.
  • Membuang sampah di kawasan bilik, asrama atau di kawasan kampus.
  • Merosakkan harta atau kemudahan kampus Universiti
  • Menghalang pegawai atau staf yang menjalankan tugas
  • Pemalsuan dokumen rasmi Universiti
  • Memalsukan pelekat asrama
  • Meletakkan kenderaan di tempat yang dilarang/ mengganggu kawasan laluan
  • Tidak mendaftar Asrama
  • Setiap kesalahan kerosakkan vandalisme di kawasan Asrama.
PERPUSTAKAAN
  • Tidak memakai kad matrik.
  • Membawa beg atau bungkusan ke dalam perpustakaan
  • Membuat bising atau bercakap kuat sehingga boleh mengganggu penguna-penguna lain.
  • Tidak meletakkan buku yang telah dibaca di atas
  • yang disediakan.
  • Mengalihkan kerusi dari satu meja ke meja yang lain.
  • Tidak merapatkan kerusi ke meja sebelum meninggalkan perpustakaan
  • Membawa keluar bahan-bahan perpustakaan tanpa kebenaran
  • Menconteng/ merosakan mana-mana buku, majalah, suratkhabar dan lain-lain bahan-bahan bercetak.
  • Memakai pakaian yang tidak dibenarkan (Lelaki)
- Memakai t-shirt tidak berkolar
- Memakai sandal dan selipar
- Memakai topi
Memakai pakaian yang tidak dibenarkan (perempuan).
- Memakai pakaian yang ketat, jarang, pendek, nipis atau berbelah.
- Memakai sandal / selipar
- Memakai pakaian yang menjolok mata.
  • Menggunakan telefon bimbit.
  • Makan, minum, tidur atau membuat sesuatu yang akan menjejaskan suasana pembelajaran di perpustakaan
Perlakuan
  • Mengganggu atau menghalang aktiviti pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas samada dengan datang lewat, tidak menghantar tugasan/ latihan/ kerja kursus atau tidak hadir kuiz/ ujian/ kelas tambahan tanpa sebab yang munasabah.
  • Tidak menghadiri, mengikuti atau mengambil bahagian di dalam apa-apa perjumpaan, perhimpunan, ceramah, taklimat, atau lain-lain aktiviti rasmi yang dianjurkan oleh pihak berkuasa Universiti.
  • Bersikap biadap dan angkuh terhadap pensyarah, pegawai, kakitangan, pelajar atau pihak lain dalam bentuk kelakuan, lisan atau tulisan.
  • Menjalankan aktiviti di dalam atau di luar kampus tanpa mendapat kebenaran dari pihak pengurusan Universiti.Memungut atau cuba mencari wang dengan cara penipuan.
  • Membuat bising , ketawa dengan kuat, bertempik atau bercakap kurang sopan di bilik kuliah, dewan kuliah, makmal, pejabat pentadbiran, rumah sewa atau di mana-mana kawasan berhampiran dengannya.
  • Berkelakuan tidak sopan di kawasan Universiti.
Lalu Lintas
  • Jenis Kesalahan
  • Tiada lesen memandu yang sah
  • Tiada cukai jalan yang sah
  • Tiada pelekat kenderaan yang sah
  • Melanggar arahan papan tanda jalan, panduarah lalu lintas.
  • Membuat halangan
  • Meletakan kenderaan di tempat yang tidak dibenarkan
  • Membawa kenderaan melebihi had laju yang ditetapkan.
  • Membawa kenderaan dalam keadaan bahaya
  • Tidak memakai topi keledar/tali pinggang keledar
  • Tiada cermin sisi di sebelah kanan motosikal
  • Membawa penumpang lebih dari had yang dibenarkan
  • Kenderaan mengeluarkan bunyi yang bising/ kuat/ diubahsuai.
NOTA:
a) Bagi kesalahan yang boleh dikompaun, had kompaun adalah RM 50.
b) Bagi kesalahan yang berulang atau yang lebih berat, pelajar akan dibicarakan di Mahkamah Tatatertib Pelajar dan hukuman yang boleh dikenakan adalah seperti berikut:-
1) Amaran
2) Denda tidak melebihi dua ratus ringgit
3) Dihalang berada pada mana-mana bahagian atau bahagian-bahagian tertentu Universiti bagi tempoh ditetapkan.
4) Digantung daripada menjadi seorang pelajar Universiti bagi tempoh yang ditetapkan.
5) Diberhentikan daripada pengajian.



-------------------------------------------------------------------------------------------------

adoi.. xbest nye undnag2 baru ni... mcm menyusahkan plak






Kalendar Akademik 2009/2010 Pindaan Disember 2009 (new update )



academic_calendar2





Alhamdulillah Result da dpt... cuma jatuh sikit je...

Result Sekarang sem 2

Exam Result for Semester Ogos 2009
GPA: 3.45
CGPA: 3.46
Code Course Title
Course Grade
Remarks
EID1153 ULUM AL-HADITH
B

EID1213 ILMU AKHLAK
B-

EID1223 TARANUM
A

EID3123 ILMU FIQH
A-

MPW1133 PENGAJIAN MALAYSIA
A-

MPW1143 PENGAJIAN ISLAM
A-








--------------------------------------------------------------------------------------------------
Result Sebelum NI ... Sem 1

Exam Result for Semester Mei 2009
GPA: 3.50
CGPA: 3.50
Code Course Title
Course Grade
Remarks
EID1143 ULUM AL-QURAN
B+

EID2243 ILMU DAKWAH
B+


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SUBJEK SEMESTER HADAPAN
Semester Januari 2010
Course Code Course Description
Tutorial Section
Credit Hours
1 EID1113 BAHASA ARAB I - 3
2 EID1133 TASAWWUR ISLAM - 3
3 EID1173 AQIDAH ISLAM - 3
4 EID3343 FIQH MUAMALAT - 3
5 ETD2143 PENGANTAR PEDAGOGI - 3
6 ZKU1112 KO-KURIKULUM - 2
Total Hour
17



Jumaat, 1 Januari 2010

HAPPY NEW YEAR !! n Gerhana Bulan Separa 1st January 2010.....


Gerhana Bulan Separa 1st January 2010.....
Pada awal pagi 1Jan 2010 ini, Bulan akan mengalami proses gerhana sekali lagi. Kali ini ia merupakan gerhana bulan separa sahaja. Kemuncaknya akan berlaku pada jam 3.24 pagi waktu Malaysia.


Sebanyak 8 peratus daripada Bulan sahaja akan berada di dalam bayang-bayang umbra. Namun, ia cukup menarik untuk dicerap kerana Bulan penuh akan kelihatan sompek sedikit di awal-awal pagi tahun baru masehi.


Menarik kali ini ia berlaku ketika fenomena di panggil "Blue Moon". Untuk "Blue Moon" berlaku amat jarang, iaitu setiap lebih kurang 2.5 tahuhn. Untuk ia berlaku pada awal tahun baru masehi lagi jarang, iaitu setiap 19 tahun. Dan mengikut maklumat dari NASA, untuk 1000 tahun akan datang, kombinasi Blue Moon dan Gerhana Bulan akan berlaku hanya 11 kali sahaja, atau sekali dalam setiap 19 tahun!


Sumber : falakonline



http://www.angkasa.gov.my/attachment/BukuaturcaraGerhanaBulanSepara01012010.pdf
http://www.angkasa.gov.my/live_webcasting/index.html
http://www.angkasa.gov.my/attachment/info_gerhana_bulan_separa_1_1_2010_eng.pdf
==========================================================================

Happy New Year 2010. May this new year bring us a new spirit to reach all your dreams, good health and a happiness forever…


Related Posts with Thumbnails
 
Copyright 1991-2010 MyBlog. Powered by Mohd Rahimi Shamil MyBlog Diubahsuai oleh Shamil Group sdn bhd. Sponsor by deluxetemplates